Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn AOW en pensioen?

Terugbelverzoek

"*" geeft vereiste velden aan

Zoveel als je wilt, maar je moet er uiteraard wel belasting en zorgverzekeringspremie over betalen, wat door ons ingehouden wordt.

Extra inkomen dat je hebt naast je AOW heeft geen gevolgen voor de hoogte van je AOW.  Als je een aanvullend pensioen van je werkgever ontvangt of naast je AOW bijverdient, worden deze inkomsten niet afgetrokken van je AOW.

De AOW-uitkering blijft dus volledig behouden als je als uitzendmedewerker werkt.

Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn bijverdiensten?

Dat hangt af van je totale belastbare jaarinkomen. Wij houden loonheffing in op je verdiensten volgens het gebruikelijke percentage voor een AOW’er, ongeacht de hoogte van jouw jaarinkomen. Het eventueel meer verschuldigde moet je bij je aangifte verrekenen. Daarnaast moeten wij een wettelijk vastgesteld percentage inhouden voor de zorgverzekeringswet. In totaal moeten wij dus op jouw verdiensten een berekend bedrag inhouden en geheel afdragen aan de fiscus.

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag en zorgtoeslag als ik ga werken?

Die zullen minder worden. Als je een toeslag geniet moet je een verandering van inkomen melden en schatten hoeveel het jaarinkomen zal veranderen. Dit is een vrij eenvoudige formaliteit die je via internet kunt melden op de website van de Belastingdienst. Was je schatting te laag dan moet je bijbetalen; was je schatting te hoog dan krijg je belastinggeld terug.

Val ik nog onder bepaalde sociale verzekeringen zoals WW en WIA?

Ben je AOW-gerechtigd? Dan kun je geen aanspraak meer maken op de ziektewet, omdat je in verband met het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd geen afdrachten meer betaalt.

Je ontvangt dus ook geen ziektegeld.

Wie is formeel mijn werkgever?

Dat zijn wij, Action65Plus. Je wordt door ons uitgezonden naar een opdrachtgever die verantwoordelijk is voor het werk en de werkomstandigheden, terwijl wij verantwoordelijk zijn voor het salaris, de afdrachten et cetera.

Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

Voor reiskosten met de auto wordt € 0,21 per km belastingvrij vergoed als de afstand meer dan 10 km bedraagt. Reiskosten met het openbaar vervoer worden volledig vergoed. Met ingang van 1 januari 2024 worden de reiskosten verhoogd naar € 0,23 per kilometer.